Přeskočit na hlavní obsah

Co je podstatou ketogenní diety?

Na ketogenní dietě jíte hodně tučných jídel a vyloučíte všechna škrobová jídla a sladkosti. 60–70 % všech kalorií by mělo pocházet z tuku, 20–30 % z bílkovin a pouze 10 % ze sacharidů.

Co je podstatou ketogenní diety?

Na ketogenní dietě jíte hodně tučných jídel a vyloučíte všechna škrobová jídla a sladkosti. 60–70 % všech kalorií by mělo pocházet z tuku, 20–30 % z bílkovin a pouze 10 % ze sacharidů.

Zvláštní pozornost je věnována sacharidům: nemůžete jíst více než 50 g denně, bez ohledu na vaši váhu a spotřebu kalorií.

Tuky lze získat z rostlinných olejů a sádla, masa a ryb, sýrů, zakysané smetany, neslazených jogurtů, vajec, avokáda a ořechů. Většina těchto potravin také obsahuje dostatek bílkovin, aby pokryly vaši denní potřebu 1,5-2 gramů na kilogram tělesné hmotnosti. Sacharidy získáte pouze ze zeleniny, neslazeného ovoce a bobulovin, abyste získali dostatek vitamínů. Žádné obvyklé přílohy: kaše, těstoviny, brambory. Absolutní zákaz sladkostí a alkoholu.

Ketolátky nebo ketony jsou:

  1. β-hydroxybutyrát
  2. kyselina acetoctová
  3. aceton

Ketony, jak se ukazuje, jsou mnohem čistším a ekonomičtějším palivem pro celou živočišnou říši. Člověk využívá glukózu jako hlavní zdroj energie pouze 2000 let díky rozvoji zemědělství a jak je známo, za posledních 50 let inzulinová rezistence a latentní diabetes postihly více než 2/3 celé populace. vyspělých zemí. Domácí mazlíčci a zvířata v zoo často trpí cukrovkou, obezitou a neplodností.

Ketolátky poskytují více tepla a méně odpadu než zpracování glukózy. A můžete je získat z tukových záhybů a viscerálního tuku, ale k tomu se tělo musí dostat do stavu ketózy. Ketózu lze měřit specifickými testy krve a moči (počínaje 0,5 mmol/l beta-hydroxybutyrátu (BHB) v krvi). Vyznavači keto stylu jej však snadno definují svým blahobytem.

Jak zjistit, zda jste již v ketóze:

  • Vzhled velkého množství energie. Zpočátku možná budete muset projít keto chřipkou a zhroucením, ale poté následuje zběsilý příval energie a mnohonásobný výkon.
  • Snížená chuť k jídlu. Ketolátky, zejména β-hydroxybutyrát, snižují produkci ghrelinu, hormonu hladu, a ovlivňují cholecystokinin, neurotransmiter zodpovědný za sytost.
  • Žízeň. Chcete pít více než obvykle kvůli poklesu produkce inzulinu, který má schopnost zadržovat vodu, ale na keto rychle mizí.
  • Jasné myšlení. Prakticky každý, kdo přechází na keto dietu, hlásí v průběhu času výrazné zlepšení mentálních funkcí.

Výhody keto diety

  • odstranění tuku z jater;
  • redukce viscerálního tuku (vnitřní tuk kolem břišních orgánů);
  • snížení hladiny volných radikálů, které jsou druhem oxidace tkání;
  • snížení zánětu a zvýšení hladiny kyslíku v těle;
  • Zlepšení fungování mozkových buněk, mentálních schopností, pozornosti, paměti, koncentrace.

Časté chyby nováčků

Někdy při přechodu na ketogenní typ výživy dochází k opačnému efektu: člověk začne přibírat na váze. To je způsobeno chybami, kterých se začínající lowcarbeři dopouštějí.

Přehánění tuků

Vyskytuje se na pozadí euforie ze skutečnosti, že můžete jíst spoustu chutných tučných jídel. Člověk se nechá unést, přestává včas kontrolovat pocit plnosti nebo nedodržuje potřebné poměry mezi tuky, bílkovinami a sacharidy. Přejídání je přímá cesta k nadváze. V takových případech je nutné vést si potravinový deník, pomocí kterého kontrolovat přebytek tuku a dalších makroživin v jídle.

Příliš mnoho ořechů a mléčných výrobků

Ořechy a mléčné výrobky jsou skvělé keto potraviny, pokud je dobře trávíte. Snadno se ale přejídají a navíc jsou kalorické. Jejich použití musí být kontrolováno.

Strach z bílkovin

U ketodiety existuje riziko, že spolu s tukem „ztratíte“ svaly a přeměníte se na hubený tuk (tlustí hubení lidé). Svaly potřebují stavební materiál v podobě aminokyselin, takže 0,5-1 g bílkovin na 1 kg tělesné hmotnosti denně je zcela bezpečné množství, které tělo vyživí a zároveň mu nedovolí se přejídat.

Více ketonů neznamená lépe!

Někteří věří, že čím vyšší je úroveň produkce ketonů, tím produktivnější je hubnutí. Pokud však nemáte předepsaný protokol ketoterapie, pak není třeba měřit hladinu ketonů. Celé jídlo do sytosti je hlavním kritériem, kterému má smysl se rovnat, a je docela možné zlepšit své zdraví průměrnými ketony. Pouze lidé s diabetem 1. typu vyžadují pozornost a kontrolu, ale zpravidla mají informace o nápravě svého stavu a jsou pod lékařským dohledem.

Kontraindikace

Ke ketogenní dietě existuje řada absolutních kontraindikací, což znamená, že tento jídelníček by se neměl používat za následujících podmínek:

  • Rozhodně nemá cenu tuto možnost výživy pro hypertoniky ani zkoušet;
  • diabetes 1.typu;
  • těhotná;
  • lidé s poruchami metabolismu (jakékoli problémy s játry, ledvinami, plícemi, slinivkou);
  • děti, teenageři;
  • jsou-li poruchy příjmu potravy;
  • onemocnění žlučníku (nebo pokud byl odstraněn);
  • patologie štítné žlázy;
  • jestliže máte problémy s gastrointestinálním traktem, jako je zácpa (keto dieta je chudá na vlákninu, jako jsou obiloviny a luštěniny);
  • chronická únava;
  • deprese;
  • problémy s pamětí a koncentrací (mozek potřebuje ke svému fungování cukr z komplexních sacharidů).

Závěry: klady a zápory ketodiety



Je důležité pochopit, že skutečná keto dieta není nový trend, ale skutečná léčebná strategie. Hlavním a možná jediným plusem je jeho terapeutický účinek na epilepsii.

Místo toho, abyste se drželi jiného oblíbeného stravovacího vzorce, který pravděpodobně nevydrží, je chytřejší přijmout změny životního stylu, které jsou dlouhodobě udržitelné.

Vyvážená, zdravá a čistá strava, bohatá na pestrou paletu ovoce a zeleniny, libové maso, ryby, celozrnné výrobky, ořechy, semínka, je něco, co rozhodně prospěje vašemu tělu a duševnímu a emocionálnímu stavu.

Při hledání ideální formy můžete udělat obrovské množství chyb. Koneckonců, rady, které lze najít na internetu, nejsou vždy založeny na vědeckých datech. Výsledkem je, že člověk tráví spoustu času a nedosáhne požadovaného efektu. Proto je tak důležité mít základní znalosti. Přečtěte si náš článek o tom, jak vám tablety Keto Diet mohou pomoci dosáhnout pozitivních výsledků při hubnutí.

Přerušovaný půst se v poslední době stal zdravotním trendem. Přívrženci tvrdí, že nejíst má pro tělo mnoho výhod ve srovnání s jinými druhy diet. Ale je tomu skutečně tak? Z našeho článku se dozvíte, co je přerušovaný půst, jaká je jeho prokázaná účinnost a vše o hlavních nevýhodách tohoto přístupu.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Alkotox - lék na alkoholismus bez předpisu

Dnes na našem testu Alkotox lék na alkoholismus bez předpisu.

Dr.Derm - krém na lupénku

Psoriáza patří do skupiny chronických zánětlivých dermatologických onemocnění.

Wow Bust - krém na zvětšení prsou

Moderní možnosti vědy a medicíny nabízejí širokou škálu způsobů, jak vaše prsa posílit a vyjádřit.